Tiedotus kehittyy

Jäsenjulkaisussa Yleinen oikeusavustaja 1/1983 kerrotaan, että yhdistyksen hallitus oli päättänyt jäsenkirjeiden sijaan kokeilla ainakin vuoden ajan lehtityyppistä tiedotetta. Ensimmäinen päätoimittaja on ollut yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Heikki Kilpiä ja hänen työtään on vuodesta 1984 jatkanut pitkäaikainen puheenjohtajamme Kimmo Ikonen aina vuoteen 1990 saakka.

Tallella oleva viimeisin numero on 2/1995, joten ainakin siihen asti on jäsenlehteä toimitettu. Sen jälkeen jäsenkirjeet ovat kulkeneet taas uuden välineen kautta, sähköpostin välityksellä. Luonteva jatko tälle kehitykselle on, että yhdistyksemme avaa oman nettisivun, josta jäsenet voivat aina tarvittaessa nopeasti ja vaivattomasti löytää tarvitsemansa tiedon.

Jäsenjulkaisu 3/1983 on ollut "historianumero", koska tuolloin sekä yhdistys että oikeusapulaki ovat täyttäneet kymmenen vuotta. Yhdistyksen toiminta on tosin aloitettu jo vuonna 1972 nimellä Julkiset oikeusavustajat ry. Meillä taitaa sitten olla jo neljäkymmentävuotisjuhla edessä ensi vuonna.

Historianumerossa on kerrottu yhdistyksen alkutaipaleesta ja toiminnan kehityksestä. Eräs pääpainopisteistä on aina ollut pyrkimys saada oikeusavustajien palkkauksessa olevat epäkohdat korjatuiksi. Toiminnan alussa on pidetty myös itsestään selvänä ja oikeusavustajien arvostukselle välttämättömänä, että he liittyisivät asianajajaliittoon.

Yhdistyksen alkuajoista lähtien asiantuntemukseemme on suhtauduttu luottavaisesti, koska meiltä on pyydetty lausuntoja erilaisista vireillä olevista lainsäädäntöhankkeista. Eri puolilta maata olevat hallituksen jäsenet osallistuvat edelleen ansiokkaasti lausuntojen laatimiseen eikä tätä vaikutusmahdollisuutta ole syytä aliarvioida.

Jäsenlehdessä on 3/1983 kerrottu yhdistyksen luottamushenkilöt vuosina 1973-1982 ja tätä luetteloa on syytä jatkaa. Yhdistyksemme toiminnan jatkuvuuden kannalta on myös tuolloin todettu olevan erittäin tärkeää, että hallitukseen löytyisi uusia innokkaita jäseniä. Sitä kautta yhdistyksen toimintaan on ajateltu saatavan myös jatkossa uusia, tuoreita ideoita. Tämäkin pitää edelleen paikkansa, joten tervetuloa!

 

Raili Rauvala
julkinen oikeusavustaja, asianajaja